כזאת ניסיתי: Bambu Lab A1 Mini + AMS Lite

גבוה ברשימת החפיצים שמעולם לא היה לי דחוף לסקור ממוקמות מדפסות תלת ממד. הערכתי את הקונספט אבל מרחוק. היכולת להדפיס בבית פסלונים, מחזיקי מפתחות, מעמדים לסמארטפונים ופידג'טים בהחלט מפתה, אבל מה לי ולתחום הזה שדורש שולחן משלו, התעסקות עם הרכבה וחלפים, רכישת פילמנטים, תוכנות סלייסר ומותגים לא מוכרים?


 Bambu Lab A1 Mini + AMS Lite (צילום: גד גניר)

מה ששבר את חומת הסרבנות שלי היתה ההצעה להתנסות ב-A1 Mini, מדפסת רמת הכניסה של Bambu Lab, מותג ידוע ומוערך בקטגוריה. רשת באג שהחלה לייבא בשבועות האחרונים את מוצרי החברה, שלחה לי סט שכולל את המדפסת, ואת AMS Lite, מערכת להזנת ארבעה פילמנטים בצבעים שונים, או במילים אחרות, אפשרות להדפיס מודלים צבעוניים.


Bambu Lab היא יצרנית צעירה בשוק: היא הוקמה ע"י ארבעה יוצאי DJI בשנת 2020, עם חזון להפוך את מדפסות ה-3D למוצרים ידידותיים ואינטואיטיביים באותה צורה ש-DJI הפכה את הרחפנים למוצר להמונים. בשנת 2022 הציגה את מדפסת התלת ממד הראשונה שלה X1, שהיתה לאחד הפרוייקטים המצליחים ביותר של מדפסות תלת ממד בקיקסטארטר, ומאז הפכה לשם דבר בקטגוריה.

 Bambu Lab A1 Mini + AMS Lite (צילום: גד גניר)


תהליך ההרכבה של A1 Mini היה מורכב, אבל לא מסובך או קשה, וכלל בעיקר פירוק של ברגים לייצוב המדפסת וחלקיה באריזה. חוברת ההוראות המתורגמת לעברית היתה ברורה להפתיע ולא נתקלתי בבעיות כלשהן. לאחר שסיימתי להרכיבה אותה ולחבר אליה את AMS Lite לחצתי על המפסק בחלקה האחורי, ועקבתי אחר ההוראות על מסך המגע הקטן בחזית בעודה מבצעת את הכיול הראשוני שלה.

 Bambu Lab A1 Mini (צילום: גד גניר)


עקרון הפעולה של כל מדפסות תלת הממד דומה: מזינים למדפסת מודל וירטואלי תלת ממדי והיא לוקחת חומר, פילמנט בעגה המקצועית, ממיסה אותו ויוצקת אותו על משטח מחומם בשכבות בזו מעל זו עד שנוצר מודל אמיתי. בזמן התהליך הזה, המדפסת "יורקת" שאריות פילמנט מומסות הצידה. כל עוד מדובר בהדפסה בצבע אחד, ככל הנראה כמות ה"יריקות" האלו תהיה שתיים להדפסה בערך, אחת בהתחלה והשניה בסיום. כשמדפיסים מודל עם כמה צבעים בכל שכבה, כל עסק היריקות הופך לבזבזני יותר כי כל החלפת צבע מביאה את המדפסת לרוקן מתוכה את שאריות הפילמנט מהצבע הנוכחי לפני שהיא מתחילה עם הצבע הקיים. למי אכפת מהיריקות? לכל מי שמשלם על פילמנטים. מחירו של סליל פילמנט PLA מקורי של במבולאב במשקל קילו אחד עומד על 129 ש"ח, כאשר סלילים לא ממותגים לא עולים הרבה פחות. כל יריקה כזאת עולה לכם שברירי אגורות שמצטברים בסופו של דבר לסכומי כסף לא קטנים. המדפסת יודעת לעבוד גם עם פילמנטים מסוגים אחרים כמו PETG, TPU ו-PVA, כאשר לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו שבאים לידי ביטוי במחיר, בקשיחות ואפילו באדים שנפלטים לחלל החדר בזמן ההדפסה. ההדפסה עצמה שקטה למדי. הרעש היחיד שהיא מייצרת הוא רעש המאווררים שלה, רעש שמזכיר מאווררים של מחשבי גיימינג בזמן מאמץ. 

 Bambu Lab A1 Mini (צילום: גד גניר)

כשההדפסה מסתיימת, מנתקים את המשטח מהמדפסת, מכופפים אותו בעדינות ומקלפים אותו מהמשטח עד שהוא מתנתק בתהליך מאוד כיפי ומספק. במקרה של A1 Mini, מעבר לשלב הראשוני של חימום הפילמנט ומשטח ההדפסה, המדפסת מתחילה בסדרה של רטטים בתדרים שונים על למדוד עד כמה משטח העבודה יציב וכדי לקזז את הרעידות שלו בזמן ההדפסה כך שזה לא יפריע לתהליך. כמו כן, בשורש הזורע שעליו יושב ראש ההדפסה, ממוקמת מצלמה שמאפשרת צילום Time Lapse  של תהליך ההדפסה או סתם אפשרות לעקוב מרחוק אחרי ההתקדמות. 

 Bambu Lab AMS Lite (צילום: גד גניר)

 Bambu Lab AMS Lite (צילום: גד גניר)


כמה מסובך כל העניין הזה? תלוי איזה משתמשים אתם. Bambu Lab עשו עבודה מעולה בהנגשת מלאכת ההדפסה בתלת מימד למתחילים בצעדיהם הראשונים אבל זה לא בא על חשבון אפשרויות מתקדמות עבור משתמשים יותר מנוסים. בשבועות הראשונים השתמשתי באופן בלעדי באפליקציית Bamboo Handy, שבבסיסה קטלוג ענק של מודלים להדפסה שנוצרו ע"י קהילת המשתמשים במדפסות וניתנים להדפסה בחינם. המבחר עצום וקל להגיע למה שרוצים באמצעות חיפוש פשוט, ואף ניתן לסנן לפי דגם המדפסת כדי למצוא מודלים שמותאמים לה ספציפית. כאן נכונה לי האכזבה הראשונה מה-A1 Mini. בשל הממדים הצנועים של משטח ההדפסה שלה, חלק ניכר מהמודלים להדפסה באפליקציה אינם זמינים עבורה. זה לא שאי אפשר להדפיס מודלים מפורקים לחלקים שמורכבים לאחר ההדפסה למשהו שתופס יותר מהמשטח בגודל 18 על 18 ס"מ שלה, פשוט צריך שהמתכנן של המודל יציע גרסה כזאת וברוב המקרים זה לא קורה. 





האפלקציה מציעה מידע מקיף על כל מודל: משך הזמן המשוער להדפסה, חלוקה לפלטות שונות (מודלים גדולים או כאלו להרכבה מודפסים בכמה שלבים שבסיום כל אחד מהם צריך לפנות את משטח ההדפסה מחלקים לטובת ההדפסה הבאה), ואפילו המשקל הכולל ומשקל כל צבע במודל כך שתוכלו לדעת מראש אם יש לכם מספיק פילמנט ולהעריך את העלויות של כל הדפסה. מעבר לכך, בחלק מהמודלים ישנן חוות דעת של משתמשים שניסו להדפיס אותם ומשתפים מחוויותיהם. למה זה חשוב? כי לא כל המודלים תוכננו בצורה מושלמת. קחו למשל מכונית צעצוע של "היי גבי" שהדפסתי לבת הקטנה שלי. הפלטה הראשונה שכללה את גוף המכונית הודפסה בלי בעיה ובצורה מושלמת. בפלטה השניה שכללה את הגלגלים, הצירים שלהם וזנב (לרכב שלכם אין זנב?) קרה אסון: הזנב התנתק באמצע ההדפסה מהמשטח אבל המדפסת לא יודעת להתמודד עם מצב כזה וממשיכה כרגיל, מה שיוצר אנדרלמוסיה של פלסטיק על המשטח. זה קרה גם בניסיון השני ורק אז גיליתי את הביקורות שהסבירו שהפלטה לא תוכננה כראוי והיה צריך בתכנון המודל להוסיף חיזוקים לזנב כדי לוודא שזה לא יקרה. דרך האפליקציה ניתן גם להגדיר צבעים שונים להדפסה, למקרה שאין לכם את הפילמנטים בצבעים שבחר מתכנן המודל. מעבר לכך, ניתן גם להזין באפליקציה את הצבע וסוג הפילמנט, אם אתם משתמשים בפילמנט שאינו מקורי של במבולאב. בפילמנטים מקוריים ישנו שבב שמאפשר למדפסת לזהות אוטומטית את סוגו ובצעו מבלי שתצטרכו לבצע את ההגדרה הזאת.


עד כאן מדובר בחויה מהנה ומוגנת אבל גם סגורה מאוד. מה אם אין את מה שאני רוצה באפליקציה? המדפסת תסכים להדפיס גם מודלים שלא קיימים בקטלוג שלה, אבל זה עסק קצת יותר מורכב שדורש הורדה למחשב של תוכנת הסלייסר של Bambu Lab, במבו סטודיו, תוכנת סלייסר מורכבת ופחות מסבירת פנים מהאפליקציה, שיודעת בין השאר לפתוח קבצי מודלים תלת ממדיים וירטואליים ולשלוח אותם להדפסה. מעבר לכך, עם במבו סטודיו תוכלו ליצור מודלים משלכם והיא נחשבת לבין הטובות מסוגה. החיבור של אפליקציית Bambu Handy, כמו גם תוכנת Bambu Studio למדפסת מתבצע מטעמי אבטחה דרך הענן של Bambu, בחירה בעייתית שזכתה להמון ביקורת מצד משתמשים על כך שבמידה והענן של במבו אינו זמין, הדרך היחידה להדפיס היא להעביר את המודל הוירטואלי הרצוי לכרטיס זיכרון ולדחוף אותו למדפסת. במבו לאב עלתה לכותרות בתקופה האחרונה בשל עדכון אבטחה שמקשה על משתמשים לעבוד עם סלייסרים צד ג' עם מדפסות החברה, מה שעורר עליה את זעמם של משתמשים שרגילים ליצור מודלים תלת ממדיים וירטואלים באמצעות סלייסרים פופולאריים כמו Orca וכעת לא יכולים לשלוח ממנה ישירות מודלים להדפסה.






אז מה הדפסתי עם A1 Mini? ספינה קטנה בשלושה צבעים, פסל של הדוויג מהארי פוטר (יש באפליקציה שלל מודלים של הזיכיון הזה כמו גם של זיכיונות פופולאריים ואיקוניים אחרים כמו מלחמת הכוכבים ומסע בין כוכבים), המכונית עליה דיברתי קודם, רוזיטה שטוחה לנוקי בדלת הכניסה ואפילו סל קטן שמתחבר לצד המדפסת ואוסף את ה"יריקות" במקום שיתפזרו על הרצפה. בנוסף, יחד עם המדפסת הגיעה קופסת קרטון קטנה ובתוכה מנגנון תיבת נגינה וברקוד. סריקה שלו מובילה אל מודל וירטואלי של אורגן שלתוך הגרסה המודפסת שלו נכנס מנגנון תיבת הנגינה. חמוד לאללה. איכות ההדפסה היא במידה רבה פונקציה של איכות התכנון של המודל. האורגן לדוגמה, נראה מעולה, מפורט, עם טקסטורה מרשימה ומוציא מה-A1 Mini את המקסימום שהיא יכולה לתת. 


(+)

  • אפליקציה נוחה למשתמשים חדשים עם מגוון עצום של מודלים להדפסה בחינם
  • תהליך הדפסה קל ופשוט
  • כל העסק לא יקר כל כך
(-)
  • המעבר בין צבעים ע"י AMS Lite מבזבז לא מעט פילמנט
  • לא לכל אחד יש מקום בבית בשביל A1 Mini ו-AMS Lite
  • גודל משטח ההדפסה של A1 Mini מגביל את מבחר המודלים האפשריים להדפסה

באג מציעה את המדפסות של Bambu Lab במחירים נגישים בהרבה מהמחירים בהן נמכרו עד כה בישראל. ה-A1 Mini לדוגמה עולה רק 999 ש"ח, וסט שכולל את ה-A1 Mini ומערכת ה-AMS Lite יעלה לכם כ-1999 ש"ח בלבד. בינינו, ברמות המחירים האלו עדיף כבר ללכת כבר על ה-A1 שיחד עם ה-AMS Lite עולה כ-2499 ש"ח ומציעה משטח הדפסה גדול יותר. את החזון של ארבעת היזמים שהקימו את החברה המדפסות של Bambu Lab בהחלט מגשימות. הן קלות להתקנה ולשימוש, ומספקות למשתמש המתחיל חויית שימוש קלה ופשוטה אך גם מרחב להתפתח ולעשות איתן דברים מורכבים יותר. אם יש לכם את המקום בבית בשביל זה, ואתם מוכנים להכנס לתפקיד של "ההוא שיש לו מדפסת תלת ממד בבית ואפשר לבקש ממנו דברים", המדפסות האלו בהחלט מומלצות.


1 תגובות

  1. אחלה אתה גד!
    מעריך מאוד את פתיחת התחומים החדשים עבורנו!
    אביב

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

חדש יותר ישן יותר