העלייה בפופולאריות של מקלדות מכניות בשנים האחרונות הציפה על פני השטח תיאורים שעשויים להשמע ביזאריים למשתמש הממוצע והיציב נפשית. קחו למשל את Aula F75 Max, מקלדת אלחוטית שהחלה להימכר בשבועות האחרונים ברשת באג. המשפט הראשון בתיאור בדף המוצר שלה מדבר על "צליל עשיר וקרמי". קראתם נכון, המקלדת הזאת פונה אל מי שמעוניין בצליל הייחודי הזה. אין לי את הכלים לקבוע האם הצליל הוא אכן קרמי, אבל הוא בהחלט מספק והחדשות הטובות הן שאם חשקה נפשכם במקלדת שמייצרת צליל כזה, היא לא תעלה לכם הרבה.
| פריסה | 75% ANSI layout (80 keys) with a dedicated function row, arrow keys, and an optimized compact footprint |
| מתגים | factory-lubed, 5-pin LEOBOG Reaper Linear Switches (45g operating force, 1.8mm pre-travel, 3.6mm total travel) |
| החלפה חמה | Supports both 3-pin and 5-pin mechanical switches |
| הרכבה ואקוסטיקה | gasket-mounted design and 5 layers of sound-dampening foam (including IXPE, PET, and silicone) for a "creamy/thocky" sound |
| קישוריות | Tri-Mode: Wired (USB-C), Wireless (2.4 GHz Dongle), and Bluetooth 5.0 |
| קצב סריקה | 1000Hz (Wired and 2.4GHz) and 125Hz (Bluetooth) |
| קיבולת סוללה | 4000mAh battery |
| חיי סוללה | ~30 hours with RGB on; ~80 hours with RGB off |
| כיסויי מקשים | Double-shot PBT keycaps in Cherry profile |
| תאורה | South-facing per-key RGB with light diffusers for bright, even backlighting |
| מידות ומשקל | 32.8 x 14.3 x 4.4 cm | 0.96 kg |
הכירו את Aula ותצורת ה-75%
סביר להניח שטרם שמעתם על מותג המקלדות הסיני Aula, אבל בקרב חובבי מקלדות מכניות הן מוכרות לטובה בתור מקלדות איכותיות שמספקות תמורה נאה, גם למי שמדקדק באיכויות הווקאליות של צלילי ההקשה של המקלדת שלו. F75 Max היא מהדגמים היותר יקרים של המותג שנמכרים כאן והיא תשאיר לכם עודף נאה מ-400 ש"ח. מדובר במקלדת בתצורת 75% (80 מקשים סה"כ), כלומר, כזאת שמוותרת על מקשי הספרות בצד ימין. מצד שני, לא מדובר במקלדת 60% כמו Razer Huntsman Mini או GK 61 כך שאתם מקבלים כאן שורת מקשי F למעלה, מקשי חצים ונדרשים פחות לקיצורי דרך ושילובי מקשים כדי לקבל פונקציונליות מלאה. אם תרצו, מדובר בתצורה שמיועדת למי שרוצה יותר מקום פנוי על שולחן העבודה ממה שמקבלים עם מקלדות TKL, אבל לא מעוניין לעשות את הפשרות שנדרשות במקלדת 60%.
אותיות מקדימה, עברית מלמעלה: יפה לעין, פחות לאצבעות
היחידה שהגיעה אליי לביקורת היא בצבע שחור שהוא למעשה אפור כהה, עם מקשים אפורים בגוון משתנה כאשר השורה התחתונה היא הכהה ביותר והשורה העליונה היא הבהירה ביותר. מתחת למקשים ישנה תאורה צבעונית שניתנת להגדרה של צבעים ואפקטים שונים. חריטת האותיות כאן היא קדמית (לפעמים קוראים לזה גם חריטה צידית, עניין של נקודת מבט), כלומר, מי שמתבונן מלמעלה על המקשים רואה מקשים חלקים לחלוטין ללא כיתוב, משהו שמזכיר קצת ייצוג של מקלדות בסדרות אנימציה. בישראל, ביבוא רשמי, המקלדת הזאת זוכה גם לחריטת אותיות בעברית אבל בגלל שאין מקום לחרוט סט אותיות בעברית בחלק הקדמי בנוסף לאלו באנגלית, מדפיסים אותן באפור בהיר על החלק העליון. זו מעין פשרה בין הרצון להשאיר את המראה האלגנטי והחלק, והצורך לתת מענה למי שלא מקליד עיוור בעברית אבל התוצאה מבלבלת. זוכרים את הגוון המשתנה של המקשים? אז השורה הראשונה קריאה, השורה השניה גם פחות או יותר והשלישית בקושי. מעבר לזה, הצורך לדלג בכל פעם במעבר בין שפות לחיפוש בחלק הקדמי או בחלק העליון של המקשים גם הוא מתיש. בסופו של דבר מתרגלים לזה, אבל תפנו לעצמכם ביומן בערך שבוע-שבוע וחצי של הסתגלות, או שפשוט תבחרו במקלדת הזאת בשילוב צבעים אחר, שם הדפסת האותיות סטנדרטית, פחות אלגנטית ומרשימה אבל יותר פרקטית.
איכות ההרכבה והחומרים ממנה עשויה Aula F75 Max עושים רושם טוב. הפלסטיקה של גוף המקלדת נראית איכותית והמקלדת עצמה שוקלת 0.95 מה שהופך אותה ליציבה על השולחן. ב-Aula בחרו במקשי PBT שבשונה ממקשי ABS זולים יותר, רגישים פחות לשמנוניות, לא הופכים למבריקים עם הזמן, ולא משנים את הגוון שלהם. מתחת למקשים יושבים סוויצ'ים מסוג Reaper, סוויצ'ים ירוקים ליניארים מסוככים מהמפעל. הלוח שעליו יושבים הסוויצ'ים מוקף בשכבות קצף וסיליקון שכל מטרתן לאפשר חוייה אקוסטית מאוד ספציפית, כדי למנוע תחושת "חבטה", הדהוד פנימי, וליצור את התחושה הקרמית שעליה Aula מדברים. וזה אכן ככה. יצא לי לנסות כבר כמה וכמה מקלדות גיימינג, לאף אחת לא היה עד כה את העידון הזה, הרכות הזאת בהקלדה, ויחד עם זאת צליל כל כך מספק. היא לא רועשת מדי, אני יכול להקליד עליה בלילות ולא להפריע לשאר יושבי הבית עם ההקשות שלי ועדיין להנות מהתחושה של מקלדת מכנית.
ה-F75 Max נראית כמו מקלדת גיימינג אבל לא משווקת ככזאת. ולמרות זאת, מבחינת ביצועים היא בהחלט מספקת עבור הגיימר הממוצע: מהירות תגובה של 4ms וקצב דגימה של 1000 הרץ בחיבור באמצעות כבל או חיבור דרך דונגל ה-2.7 גיגהרץ. מקלדת גיימינג ממותגת כמו Logitech G Pro X TKL Lightspeed שעולה יותר מכפליים מהמקלדת הזאת, תיתן לכם את אותו קצב דגימה, אבל תפנק אתכם במהירות תגובה של 1ms. האם למי שרוצה מקלדת מכאנית וחוטא מדי פעם בגיימינג לא מקצועני ההבדל הזה קריטי? לא ממש.
המקלדת יודעת להתחבר בשלוש שיטות למחשב ולמכשירים אחרים: באמצעות בלוטות', קישורית 2.4 גיגהרץ עם דונגל ייחודי המצורף למקלדת, ובאמצעות כבל USB C. בחיבור אלחוטי, תוכלו להכיר למקלדת שלוש מכשירים שונים בכל אחת משני סוגי החיבור, כלומר, תיאורטית תוכלו לדלג בין שבעה מכשירים שונים באמצעות F75 Max. בחיבור בקישורית 2.4 גיגהרץ תוכלו לעשות שימוש בתוכנת השליטה של Aula למקלדת, תוכנה שניתן להוריד מאתר החברה (קוראים לה שם משום מה "Driver", אבל האמינו לי, מדובר בתוכנה של ממש). התוכנה מאפשרת הגדרת מקרואים, שימוש בפרופילים, מיפוי מקשים, שינוי אפקטים של תאורה ועוד. היא לא מרשימה ויזואלית, אבל היא עושה מה שתוכנות מסוגה בדר"כ עושות. מה עושים מי שמתחברים למקלדת באמצעות חיבור Bluetooh, או משתמשי Mac שהתוכנה לא זמינה עבורם? משתמשים במסך TFT זעיר בחלקה הימני העליון של המקלדת, ומנווטים על גביו בחלק מאפשרויות המקלדת באמצעות חוגה הממוקמת מימינו. בזמן שאתם לא משחקים עם הגדרות התאורה, מגדירים באיזו מערכת הפעלה אתם משתמשים או משנים את עוצמת השמע, המסך הקטן יציג אנימציה של לוגו החברה או סטטוס חיבור ומצב סוללה. החלק המעצבן בחוגה הוא שבשונה מרוב החוגות מסוגה, סיבוב שלה לא משנה את עוצמת השמע כברירת מחדל. סיבוב החוגה משמש לניווט בתפריטי ההגדרות של המקלדת דרך המסך, ולחיצה משמשת לבחירה. כדי לשלוט על עוצמת השמע באמצעות החוגה תצטרכו לסובב אותה, להגיע בתפריט ההגדרות לתפריט עוצמת השמע, ללחוץ על החוגה ואז לסובב אותה שוב, סוף סוף כדי להנמיך או להגביר. למקרה שתהיתם, לא, זה לא בר שינוי בהגדרות וחבל.
שבוע וחצי בלי מטען
הסוללה של F75 Max תספיק לכם לכ-30.5 שעות של שימוש רצוף עם תאורה או 80 שעות בלעדיה. בדפוס שימוש של משתמש ביתי שכותב בלוג ביקורות בלילות ועובד יומיים מהבית, זה תורגם אצלי לכשבוע וחצי בין טעינה לטעינה.
- ✓מגוון אפשרויות חיבור
- ✓מחיר אטרקטיבי
- ✓תחושה וצליל מספקים בהקלדה
- ✓ממדים קומפקטיים
- ✗התוכנה של Aula משוועת לשדרוג עיצובי
- ✗ההסתגלות לתצורת 75% יחד עם הדפסת אותיות צידית עשויה להיות מאתגרת
- ✗חבל שהחוגה לא משנה את עוצמת השמע כברירת מחדל
מחירה של Aula F75 Max ברשת באג, היבואנית הרשמית עומד על 349 ש"ח. ניתן למצוא את המקלדות האלו במחיר זול יותר בחו"ל, אבל לתוך המחיר הזה מלבד הדברים הרגילים כמו אחריות ושירות וכו' צריך להכניס גם את מחיר וההתעסקות של חריטת עברית על המקשים או רכישת סט מקשים עם הדפסה בעברית (אין הרבה כאלה להשיג, בדקתי), מה שסוגר את פער המחיר. עבור המחיר הסביר הזה אתם מקבלים כאן את חויית המקלדת המכאנית באופן מלא, עם צליל ותחושה מספקת (וכן, יאללה, גם "קרמית"), עם שלל אפשרויות חיבור, לוק ייחודי (הייתי ממליץ ללכת על הגרסאות עם הלוק הפחות ייחודי כדי לצמצם את זמן ההסתגלות), ממדים קומפקטים וביצועים לא רעים לגיימר החובב.
- ✓תחושת הקלדה נוחה הודות להרכבה על אטמים
- ✓ביצועי אלחוט מצוינים ב-2.4GHz עם השהייה כמעט זהה לחיבור קווי
- ✓סוויצ'ים LEOBOG Reaper חלקים וקלים עם סיכוך מראש
- ✓פרופיל קול נקי ומבוקר, מתאים לסביבות עבודה משותפות
- ✓גמישות גבוהה – תומך ב-hot swap ובמודינג, ומתאים למתחילים ולמנוסים כאחד
- ✗מארז מ-ABS במקום אלומיניום, שמפחית ממשקל ותחושת הפרמיום
- ✗תוכנת ההגדרות פשוטה יחסית ואינה תומכת ב-VIA או QMK
- ✗ידית הכרסומת (knob) פונקציונלית אך לא מרגישה פרמיום
- ✗מייצבים דורשים כוונון קל לשיפור הצליל
- ✗מקשי הכיפה (keycaps) מסופקים במצב סביר אך לא יוצאי דופן
- ✓סוויצ'ים לינאריים חלקים ועקביים (Leobog Reaper) עם כוח הפעלה של 36 גרם שמעניקים חוויית הקלדה נעימה
- ✓כפתור ווליום ומסך TFT קטן בפינה הימנית העליונה שמציג מידע כמו רמת סוללה ומצב חיבור
- ✓מקשי PBT איכותיים
- ✓בנייה איתנה עם מסגרת פלסטיק ופלטת מתכת פנימית במשקל 0.96 ק"ג
- ✗התוכנה עשויה להיות מוגבלת בהשוואה למתחרים
- ✗העיצוב הצדדי של המקלדת פשוט יחסית וחסר ייחוד ויזואלי
- ✓מבנה אטמים עם 5 שכבות בידוד קולי המקנות חוויית הקלדה שקטה ורכה
- ✓גוף ABS באיכות גבוהה, משקל יציב של כמעט 1 ק"ג עם תחושת עמידות
- ✓מקשי PBT דו-שכבתיים בפרופיל Cherry עם מרקם נעים למגע
- ✓קישוריות תלת מצבית (USB, 2.4GHz, Bluetooth 5.0) עם polling rate של 1000Hz
- ✓מסך TFT עם תמיכה ב-GIF, שעון, סוללה, ותפריטי תאורה
- ✗מסך ה-TFT עמום ומקשה על קריאה בזוויות שאינן ישירות
- ✗פונטים קטנים על המסך, דומה למגבלות שנצפו במקלדות דומות








מעולה!
השבמחקרוב תודות
אביב
חבל שאין גרסה עם מקלדת מלאה.
השבמחקלא סובל מקלדות חלקיות. לא 90% ולא 80% ולא 70%. רק מקלדות מלאות. במיוחד במקלדות מיכניות שממילא עולות משמעותית יותר. ולמה צריך תאורה? די עם ה-RGB. לא צריך עוד סיבה להתקף אפילפטי.
השבמחקזה Creamy או Ceramic? שואל בשביל חבר.
השבמחקהוסף רשומת תגובה